• Makkelijk retourneren
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
Country/Language

Citroenboom

Verzorgingstips voor het Citrus Lemon

De Citrus lemon is niet alleen een prachtige sierplant, ze geven ook nog eens heerlijke vruchten. Het citroenboompje kan in de zomer buitengezet worden, maar moet in de winter wel weer naar binnen. Hij kan namelijk niet tegen vorst.

WATER GEVEN

De plant is van nature gewend aan periodes van droogte en regenperiodes. Het citroenboompje moet dus niet te vochtig gehouden worden. Voordat je de plant water geeft, kun je de grond checken. stop je vingers in de aarde tot je knokkels aan toe, zo krijg je een idee hoe vochtig de aarde rond de wortels is. Is de aarde droog? Dan kun je de plant weer water geven. Let op: de plant heeft meer water nodig wanneer hij vruchten aanmaakt!
Kreeg de citroenboom elke twee weken water in de zomer, geef hem in de winter dan één keer per maand water. Blijf de aarde wel controleren door je vingers eens in de zoveel tijd in de aarde te stoppen. Wanneer bladeren verkleuren, is dit vaak een teken van teveel water. Geef in dit geval wat minder water.

Het is belangrijk dat het water goed kan weglopen. Kies daarom een bloempot met gaten in de bodem. Bedek de bodem met een laagje hydro korrels, doe er een laagje potgrond bovenop en druk stevig aan. Wanneer je plant binnen staat, kun je een schotel onder de pot plaatsen. Kies ook voor een potgrond die veel water doorlaat, zoals een cactus potgrond.

De citroenboom wordt erg blij van een sproeibeurt! Dit zorgt voor een boost zodat hij zijn vruchten beter kan aanmaken en behouden. Vooral in de winter zal hij blij worden van een sproeibeurt, omdat dit de luchtvochtigheid verhoogt in de vaak droge ruimtes.

STANDPLAATS

Oorspronkelijk komt het citroenboompje uit Spanje en Portugal, waar het heerlijk warm en zonnig is. Hier staan de planten dan ook hele dagen volop in de zon. Hoe meer zon ze ontvangen, hoe beter ze groeien. Doordat de Nederlandse zon een stuk minder sterk is, hebben ze hier wat meer moeite met groeien. Daarom is het erg belangrijk dat de citroenboom op een plekje staat in de volle zon. De ideale plek is bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden. De plant heeft 5 tot 6 uur direct zonlicht per dag nodig!

VERPOTTEN

De citroenboom moet verpot worden als de huidige pot te klein wordt. De plant zelf is dan vaak twee of drie keer zo groot als de pot waar hij in staat. Kies bij het verpotten voor een pot die 20% groter is dan de huidige pot.

VOEDING

De citroenboom heeft vaak wat meer voeding nodig. Vooral wanneer hij vruchten aan gaat maken, is het goed om hem bij te voeden. Dit is van maart t/m september. In de winterperiode heeft de plant geen voeding nodig, omdat hij dan in ruststand is en weinig voedingsstoffen verbruikt.

ONDERHOUD

Snoeien is niet alleen goed voor de plant, het zorgt er ook voor dat hij mooi in model blijft. De beste tijd om de citroenboom te snoeien, is het voorjaar, voordat er nieuwe scheuten verschijnen.