• Makkelijk retourneren
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
Country/Language

Per ongeluk begon Simon met moestuinieren tijdens de lockdown, en kwam erachter hoe meditatief dit voor hem werkte. Nu heeft hij zijn eigen account De Moestuinman en voorziet hij zijn fans dagelijks van tips en tricks. Wij brachten hem een bezoekje en werden gepakt door zijn enthousiasme over het werken in zijn moestuin in Heerlen.

Waarom word je zo enthousiast van tuinieren?

Tuinieren geeft mij heel veel rust. Ik heb een druk hoofd en als ik in mijn tuin ben vergeet ik de tijd. Ik kan hiermee mijn hoofd helemaal leeg maken, dat vind ik heerlijk. Daarnaast inspireer ik graag mensen op een leuke en humoristische manier om de natuur weer wat meer te omarmen, want dat zijn we een beetje vergeten. We pakken heel veel, maar ik vind het mooi om ook iets terug te geven aan de natuur en om er samen in balans mee om te kunnen gaan.

Waarom vind je dat meer mensen zich hiermee bezig zouden moeten houden?

Ik zie gewoon heel veel voordelen. Ik geef veel les op scholen, en daar zie ik dat kinderen die misschien geen dokter of advocaat willen worden, wél heel goed zijn met hun handen in de tuin bijvoorbeeld. Zij komen daar dan eigenlijk heel erg goed tot hun recht. Moestuinieren kan kinderen dus een mooie succeservaring bieden, maar volwassenen even goed. Ik heb gewerkt met mensen in asielzoekerscentra, voor dingen als traumaverwerking. “Iedereen fleurt ervan op, om maar in de terminologie te blijven". 

Heb jij een doel of een droom die jij binnen dit stuk zou willen realiseren?

Mijn grote droom is eigenlijk een grote boerderij of een groot stuk land waar ik een voedselbos kan creëren. Een moestuin waar mensen kunnen aarden; op een therapeutische manier in de natuur zijn om tot rust te komen en te onthaasten. Een plek om al die prikkels die we in het dagelijks leven hebben even los te laten.

Kan iedereen dit doen of moet je wel bepaalde aanleg hebben?

Je hoeft hier geen aanleg voor te hebben, iedereen kan dit. Sterker nog, twee jaar geleden wist ik er helemaal niks vanaf. Moestuinieren is echt iets wat je leert door fouten te maken. Als je bijvoorbeeld vorig jaar hele slechte tomaten had, moet je dus gaan kijken hoe je dat dit jaar anders kan gaan doen. Een proces van vallen en opstaan. Waar het bijvoorbeeld vorig jaar erg warm was in de zomer en er al heel veel dingen in bloei stonden, is het nu nogal koud en groeit het allemaal nog niet zo. De natuur dwingt je eigenlijk om het soms even rustig aan te doen, want ze heeft haar eigen tempo en daar móéten we ons wel aan aanpassen. De natuur leert je om wat rustiger in het leven te staan.