• Makkelijk retourneren
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
Country/Language

Pauwenplant

Verzorgingtips voor de Calathea Orbifolia

De Calathea Orbifolia, ook wel bekend als de Pauwenplant, komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Zuid-Amerika. Deze prachtige plant is op dit moment 1 van de meest populaire kamerplanten en is een blikvanger in ieder interieur! Opvallend aan deze plant is de mooie tekening op het blad. De Calathea Orbifolia kan maximaal 1 meter hoog worden en heeft een sterke luchtzuiverende eigenschap. De grote bladeren van de Orbifolia zetten met gemak CO2 om in verse zuurstof.

Water geven

De Calathea heeft relatief veel water nodig. Het is beter als hij regelmatig kleine hoeveelheden per waterbeurt krijgt dan grote hoeveelheden in één keer. In de zomermaanden kun je de plant twee keer per week watergeven. In de winter heeft de plant minder regelmatig water nodig. Let er wel op dat de grond niet uitdroogt! Controleer voordat je de plant water geeft de grond. Is de grond aan het opdrogen? Dan kun je water geven. Hangt de plant slap? Dit is vaak een teken dat de plant te weinig water heeft gekregen.

De Calathea geniet intens van een sproeibeurt, omdat ze een hoge luchtvochtigheid verlangen. Vooral in de winter wanneer de lucht in huis droger is door kachels, is het belangrijk om de plant af en toe te sproeien. Dit bevordert de gezondheid en de vitaliteit van de plant en helpt ook stof van de plant te verwijderen. Wanneer de plant te weinig besproeit wordt, zal hij bruine randen om zijn blad krijgen.

Standplaats

De Calathea heeft weinig licht nodig. Hij staat graag op een plek met (half)schaduw, zonder direct zonlicht. Wanneer de plant teveel direct zonlicht ontvangt, kan dit de bladeren verbranden. De ideale plek voor de Calathea is voor een raam op het westen/oosten op een afstand van twee tot vier meter. Wanneer de plant voor een raam op het zuiden staat, kan hij het best op een afstand van 4 meter bij het raam vandaan staan.

Verpotten

De Calathea kan elke 2 à 3 jaar verpot worden, of wanneer de pot te klein wordt. De beste tijd om de plant te verpotten is de lente, in deze periode zal de plant sneller herstellen van eventuele beschadigingen. Ze kunnen ook direct na aanschaf verpot worden, zodat de plant minder snel uitdroogt. Gebruik bij het verpotten van de planten nieuwe potten die minimaal 20% groter zijn dan de huidige pot.

Voeding

In de lente en zomer maakt de Calathea nieuwe bladeren aan, wat veel energie kost. Hierdoor ontvangt hij graag wat extra voeding.

Onderhoud

Oude en lelijke bladeren kunnen laag bij de grond afgeknipt worden. Hierdoor gaat alle energie naar de mooie, nieuwe bladeren waardoor hij mooi blijft.