• Makkelijk retourneren
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
Country/Language

Mix van 4 planten

Verzorgingstips voor de vier kleine plantjes

De volgende planten zitten in deze bijzondere mix: Musa, Areca, Clusia en de Varen Crispy Wave.

Musa

De Musa, ook wel bananenplant, bestaat voor 80% uit water en heeft dus veel water nodig. Zorg ervoor dat de grond nooit uitdroogt! In de zomer verbruikt de Musa twee keer zoveel water als in de winter. Wanneer het in de zomer heel erg warm wordt, zullen de grote bladeren veel vocht verdampen. In deze tijd heeft de plant wat meer water nodig. Over het hele jaar genomen is twee keer per week water geven voldoende.

Bananenplanten houden van warmte en een lichte plek. 13°C is de minimum temperatuur waar de plant in mag staan. In de winter kan de plant iets koeler staan, geef dan ook iets minder water. De banaan is een aparte kuipplant en kan 's zomers prima buiten op het terras staan, mits het niet te koud is. De banaan kan beslist geen vorst verdragen, haal de plant dus wel op tijd naar binnen.
Knip oude, lelijk geworden bladeren weg om nieuwe bladgroei te stimuleren.

Areca

Het is belangrijk dat de grond van de Areca altijd vochtig blijft, zolang zijn wortels niet in een laag water staan. Wanneer de grond geheel uitdroogt, kan er onherstelbare schade ontstaan. Daarom raden we aan om de Areca twee keer per week kleine beetjes water te geven in de zomer en één keer per week in de winter. Controleer de vochtigheid van de grond met je vingers regelmatig en dan leer je vanzelf hoeveel water je plant verbruikt. Van oorsprong groeit deze kamerplant in een klimaat met een hoge luchtvochtigheid. Door regelmatig het blad van de palm te sproeien blijft de Areca palm mooi.

De Areca is geen moeilijke plant om tevreden te houden. Het liefst staat die op een lichte plaats, maar pas op voor direct zonlicht. De ideale plaats is voor een raam op het noorden. Bij teveel direct zonlicht zullen de bladeren geel kleuren.

Clusia

De hoeveelheid water dat de Clusia nodig heeft is afhankelijk van de plantgrootte en standplaats. Daarom kun je de aarde controleren op vochtigheid voordat je de plant water geeft. Voelt de grond droog aan? Dan heeft de plant meer water nodig. In de lente en zomer moet de grond licht vochtig blijven, zonder dat er een laagje water vormt.

De Clusia staat het liefst op een licht plekje, maar zonder direct zonlicht. Daarom kan hij beter niet voor een raam op het zuiden staan. Wanneer er bruine of gele vlekken ontstaan op de bladeren,  wijst dit vaak op teveel licht. Verschijnt er weinig nieuw blad in de lente? Dan heeft hij waarschijnlijk meer licht nodig.

Varen Crispy Wave

Het is belangrijk dat de grond van een varen altijd licht vochtig is, zonder dat er een laagje water onderop vormt. Controleer de aarde regelmatig door je vingers tot je knokkels in de aarde te steken. Zo krijg je een goed idee hoe vochtig de grond bij de wortels is. Is de grond na 6 dagen nog nat? Dan kun je minder water geven. Is de grond na 2 dagen al droog? Dan heeft de plant meer water nodig. Houd in gedachten dat de varen in de zomer meer water nodig heeft dan in de winter.

De Varen staat het liefst op een plek in de (half)schaduw. Hij is niet heel kieskeurig over zijn standplaats, zolang er maar geen direct zonlicht is. Direct zonlicht kan voor brandplekken en verkleurde bladeren zorgen. Wanneer hij brandplekken en verkleurde bladeren krijgt, kun je hem het beste verder van het raam vandaan verplaatsen.