• Makkelijk retourneren
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
Country/Language

Gatenplant

Verzorgingstips voor de Monstera Deliciosa

De Monstera Deliciosa, ook wel Gatenplant genoemd, is een echte tropische klimplant. Hij kan enorm hoog klimmen en met de juiste verzorging ook ontzettend snel groeien. Het is niet heel lastig om de Monstera Deliciosa te verzorgen, het is een makkelijke plant omdat hij niet veel licht nodig heeft. Met de kenmerkende luchtwortels worden zowel voedingstoffen en vocht opgenomen van de stam, als uit de lucht. In het oerwoud is het voornamelijk donker en dat is dan ook de reden waarom hij goed groeit in schaduwrijke plekken.

VERZORGINGSTIPS

De plant heeft niet veel water nodig. Check voor het water geven even of de grond nog nat is. Is de grond nog nat? Geef dan nog geen water. In de lente en zomer staat de Monstera wel liever in licht vochtige grond en hij heeft in deze periode dan ook wat meer water nodig. Vaak zijn bruine bladeren met een geel randje een teken dat hij te veel water krijgt. Verminder in dit geval de hoeveelheid water en wacht tot de aarde weer droger is. Let ook op dat de wortels niet in een laagje water staan.

De plant vindt het fijn om besproeid te worden, maar het is niet noodzakelijk. Door te sproeien wordt het stof dat zich heeft verzameld op de bladeren verwijdert waardoor hij beter kan ademen en meer licht kan ontvangen. Ook bevordert het de vitaliteit van de plant. De Monstera zal je vooral dankbaar zijn voor de extra luchtvochtigheid!

STANDPLAATS

De beste plek voor een Monstera is een plekje in de (half)schaduw. Het is belangrijk om direct zonlicht te vermijden, vooral in de warme zomermaanden, omdat dit de bladeren kan verbranden. Wanneer je in de winter geelbruine vlekken op de bladeren ziet, is dit vaak een teken van te weinig licht. In dit geval kun je de plant dichterbij het raam plaatsen. Vergeet hem niet te verplaatsen wanneer het warmer en zonniger wordt! Wanneer de bladeren een gele gloed krijgen en slap beginnen te hangen, is de kans groot dat hij te veel zonlicht krijgt. Plaats hem in dit geval in wat meer schaduw. De minimale temperatuur die de plant kan hebben is overdag 15 graden en ’s nachts 13 graden. Wanneer het kouder wordt, groeit de plant een stuk minder snel.

VERPOTTEN

Het wordt aangeraden om de plant direct na aanschaf of in het voorjaar te verpotten. Zorg ervoor dat de nieuwe pot minstens 20% groter is dan de huidige pot, zodat nieuwe wortels voldoende ruimte krijgen. De Monstera kan het best elke 2 jaar verpot worden. Zo krijgt de plant meer ruimte om te groeien en krijgt hij meer natuurlijke voedingstoffen. Je kunt universele potgrond gebruiken.

VOEDING

Je kunt de Monstera in de lente- en zomermaanden voeding geven, dit is de groeiperiode van de plant. In de herfst en winter is de plant in een rustperiode. Hij heeft in deze periode geen voeding nodig. Je kunt algemene kamerplantenvoeding gebruiken.

ONDERHOUD

Wanneer bladeren niet mooi meer zijn, kun de hele stengel gewoon afgeknipt worden met een schaar.