• Makkelijk retourneren
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
Country/Language

Geldboom

Verzorgingstips voor de Pachira

Met zijn mooie grote bladeren en fijn gevlochten stammen is de Pachira een mooie en bijzondere kamerplant. In Oost-Azië wordt de plant gezien als een element dat volgens de leer van de Feng Shui welvaart en geluk in huis brengt. De Pachira is ideaal voor mensen die hun planten nog wel eens vergeten, hij stelt namelijk niet zoveel eisen.

Water geven

De Pachira slaat water op in zijn stam. Hierdoor heeft hij niet zo vaak water nodig als andere kamerplanten. De Pachira heeft voldoende aan een flinke scheut water elke drie weken. In de zomer heeft de plant wat meer water nodig dan in de winter, ongeveer 2 keer per week. De grond moet uitgedroogd zijn voordat er opnieuw water gegeven kan worden. Controleer dus regelmatig de grond met je vingers. Wanneer bladeren bruin worden, is dit vaak een teken van te weinig water.

In de winter wordt de plant graag besproeid, dit voorkomt bladuitval en stimuleert het maken van nieuw blad.

Standplaats

De Pachira krijgt graag veel  licht, maar kan niet goed tegen direct zonlicht. De ideale plek voor deze plant is dan ook voor een raam op het noorden, of tot 2/3 meter bij een raam op het westen/oosten. Het is belangrijk dat de plant 3 tot 5 uur indirect zonlicht ontvangt per dag.

Wanneer de bladeren geel worden, wijst dit vaak op te veel licht. In dit geval kun je de plant een meter bij het raam vandaan plaatsen. Als de plant snel groeit maar weinig bladeren aanmaakt, is dit een teken dat de plant te donker staat.

Verpotten

De Pachira wordt het liefst elk jaar verpot. Het verpotten kan direct na aanschaf of in de lente, wanneer wortels zich het snelst herstellen. Gebruik bij het verpotten een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot.

Voeding

Je kunt de Pachira tijdens de lente en zomer algemene kamerplantenvoeding geven. In deze periode is de plant in de groeiperiode. In de herfst en winter heeft de plant geen voeding nodig.

Onderhoud

Wanneer de plant lelijke bladeren krijgt, wat een natuurlijk proces is, kunnen deze gewoon weggeknipt worden. De plant kan sterk groeien, vooral in de zomer. Om de compacte vorm te behouden kunnen de uitlopers teruggesnoeid worden in de lente. Wanneer hij niet gesnoeid wordt, zal er een lange stam zonder blad overblijven.