• Makkelijk retourneren
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
Country/Language

Olifantsoor

Verzorgingtips voor de Alocasia Macrorrhiza

De Alocasia 'Macrorrhiza', ook wel Olifantsoor genoemd, komt oorspronkelijk uit de tropen van Azië. Deze Alocasia heeft bijzonder grote bladeren, die tot wel 60cm breed kunnen worden. Hij heeft hierdoor dus een plekje nodig waar hij in de hoogte en breedte kan groeien, aangezien hij tot wel 2,5 meter hoog kan worden. De bladeren van deze plant kunnen een breedte van wel 60 centimeter krijgen!

WATER GEVEN

De Alocasia vindt het fijn als de potgrond continue lichtvochtig gehouden wordt. Je kunt de plant regelmatig kleine hoeveelheden water geven, zo wordt ook voorkomen dat er een laagje water onderin de pot komt te staan. Wanneer de bladeren bruingele bladranden en bladpunten krijgt, is dit vaak een teken van te veel water. Wanneer de plant te weinig water krijgt, gaan de bladeren slap hangen. De Alocasia is gevoelig voor koud water, geef dus vooral lauwwarm water.

De Alocasia houdt van een regelmatige sproeibeurt. De luchtvochtigheid wordt zo op peil gehouden en de plant is beschermd tegen ongedierte. Ook ziet een regelmatig besproeide plant er mooi uit, omdat er zo nooit een laagje stof op de bladeren vormt.

STANDPLAATS

De Alocasia prefereert een heel lichte plek met veel zonlicht (hij heeft minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig). Wanneer hij niet genoeg zonlicht ontvangt, zullen de bladeren langere stengels krijgen. Wanneer deze te lang worden, zullen ze het gewicht van het blad niet meer kunnen dragen en is de kans groot dat ze gaan hangen of afbreken. Een plekje voor een raam op het zuiden is ideaal voor de Olifantsoor.

VERPOTTEN

De Alocasia groeit vrij snel, hierdoor is het belangrijk dat hij regelmatig verpot wordt. Wanneer hij verpot wordt, krijgt hij nieuwe voedingstoffen binnen en krijgen de wortels meer ruimte om te groeien. Het belangrijkste is dat er genoeg grond is om vocht op te nemen. Gebruik bij het verpotten een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Je kunt universele potgrond gebruiken.

VOEDING

De Olifantsoor is altijd druk in de weer met het maken van nieuwe bladeren, waarbij hij veel voedingstoffen gebruikt. Het is belangrijk dat hij regelmatig vloeibare kamerplanten voeding krijgt.

ONDERHOUD

Op den duur worden de onderste bladeren van deze planten minder mooi. Deze bladeren kunnen vier centimeter van de basis afgesneden worden, zodat alle energie naar de mooie, nieuwe bladeren gaat.